Referendum moet machtsstrijd in Bolivia beslechten

In Bolivia moet een referendum zondag de jarenlange machtsstrijd tussen de linkse president Evo Morales en de conservatieve oppositie beslechten.

Volgens peilingen zou de oppositie onvoldoende stemmen halen om Morales en vice-president Alvaro Garcia Linera uit het zadel te wippen. Om dat te realiseren, zou de oppositie minstens 1 stem meer nodig hebben dan de 53,7 procent waarmee het duo Morales-Garcia in 2005 de verkiezingen won.

Kern van het aanslepende conflict in Bolivia is de poging van Morales om de inkomsten uit grondstoffen uit het oosten en zuiden van het land te herverdelen ten gunste van de in het westen levende Indiaanse bevolking. Daarvoor heeft Morales al enkele aardgas- en aardoliebedrijven genationaliseerd.

Maar Morales, de eerste Indiaanse president van Bolivia, heeft af te rekenen met tegenstand uit de rijkere provincies. Vier van de negen provincies, rijk aan gas en olie, zijn tegen hem in opstand gekomen. Die spanning wordt nog versterkt door de discussie rond de nieuwe grondwet (die nog moet geratificeerd worden) waarin Morales aanstuurt op een verdere centralisering van de macht. Dat staat haaks op de wens voor meer autonomie van de oostelijke provincies. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud