Regionale verkiezingen Frankrijk: partij van Sarkozy verliest afgetekend

De rechtse partij van de Franse president Nicolas Sarkozy heeft tijdens de eerste ronde van de regionale verkiezingen afgetekend het onderspit moeten delven voor de oppositie geleid door de socialisten. Dat blijkt uit schattingen van de peilingbureaus.

De presidentiële partij UMP staat tweede op nationaal niveau, met tussen 26,7 en 27,3 procent. Dat blijkt uit ramingen van respectievelijk de peilingbureaus TNS Sofres en OpinionWay.

De regeringspartij wordt verslagen door de socialistische partij die tussen 29,1 en 30 procent van de stemmen behaalt en in de tweede ronde, volgende week zondag, allianties kan sluiten met de groenen, die volgens OpinionWay 13,1 procent van de stemmen behalen.

De resulaten voorspellen een mogelijk zware nederlaag voor rechts tijdens de tweede stemronde volgende week. Links, dat 24 van de 26 Franse regio's controleert, hoopt dan op een overwinning in alle regio's.

De eerste ronde wordt ook gekenmerkt door een goede score van de extreemrechtse partij van Jean-Marie Le Pen, die volgens deze ramingen ruim 10 procent behaalt.

(MPE)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud