Rellen met politie na arrestaties in Noord-Ierland

Na de terreuraanslagen in Noord-Ierland blijft de situatie in de voormalige conflictprovincie gespannen. Gemaskerde herrieschoppers bekogelden de politie in de nacht van zaterdag op zondag met stenen en wierpen molotovcocktails naar politievoertuigen, nadat agenten eerder in Lurgon in het graafschap Armagh opnieuw verdachten hadden opgepakt. Bij de rellen werd een agent aan de arm gewond, aldus de politie.

Na de aanslagen, waarbij twee soldaten en een politieagent werden vermoord, arresteerden de speurders na verschillende razzia's intussen negen verdachten. Vier mannen werden opgepakt in verband met de moorden op de soldaten, vier andere mannen en een vrouw voor de moord op de agent.

Onder de arrestanten bevindt zich ook de in Noord-Ierland bekende extremistische republikein Colin Duffy. De 41-jarige man zou een voormalig lid zijn van het vroegere Iers Republikeins Leger (IRA). De extremistische republikein is een bekende tegenstander van de katholieke partij Sinn Fein, de vroegere politieke vleugel van de IRA, die nu met de protestantse Democratische Unionistische Partij (DUP) de regering van Noord-Ierland vormt.

De verantwoordelijkheid voor de terreuraanslagen - de eerste sinds de ondertekening van het vredesakkoord tussen katholieken en protestanten elf jaar geleden - is opgeëist door twee splintergroepen van het IRA. (TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud