Republikeinse voorverkiezingen starten dinsdag in Iowa

Tien maanden voor de start van de Amerikaanse presidentsverkiezingen klinkt bij de Republikeinen dinsdag het officiële startschot van de voorverkiezingen. Dat gebeurt sinds 1972 met een "caucus" in Iowa. Volgens de laatste peilingen zijn ex-gouverneur van Massachusetts Mitt Romney (64) en voormalig parlementsvoorzitter Newt Gingrich (68) de grootste kanshebbers op de Republikeinse kandidatuur.

In totaal zijn er nog zeven Republikeinse kandidaten die de hoop koesteren om het op 6 november op te nemen tegen de Democratische president Barack Obama. Naast de twee topfavorieten zijn dat de Texaanse 'libertair' Ron Paul, gouverneur van Texas Rick Perry, Michele Bachmann, Rick Santorum en Jon Huntsman.

De verkiezingsbijeenkomsten in Iowa zijn een stuk basisdemocratie in de Verenigde Staten. Daarbij komen de partijleden in meer dan 1.700 kieslokalen samen. Vaak stemmen ze openlijk over de kandidaten.

De winnaar van de Republikeinse caucus in Iowa in 2008, ex-gouverneur van Arkansas en emblematisch figuur van de christelijk-conservatieve Bible Belt Mike Huckabee, liet in mei vorig jaar weten geen gooi te doen naar de Republikeinse kandidatuur voor de presidentsverkiezingen.

De periode van de voorverkiezingen voltrekt zich tot in juni in alle staten, maar kan evenwel in februari of maart al beslist zijn. Vele kandidaten haken in de loop van de race voortijdig af, omdat ze zich als kansloos beschouwen.

Officieel worden de Republikeinse en de Democratische kandidaat tijdens de partijdagen eind augustus en begin september voorgedragen. In oktober zullen ze het tijdens verschillende televisieduels tegen elkaar opnemen. (LOR)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud