Rode wijn is niet altijd goed voor een mens

Rode wijn, zo is ons de jongste tijd herhaaldelijk verzekerd, is goed voor de mens. Maar nu heeft de Sunday Times slecht nieuws voor liefhebbers van een goed glas: er zitten in rode wijn ook erg vaak te veel schadelijke metalen.

De ene wetenschapper na de ander heeft de voorbije jaren bevestigd dat de flavenoïden, antioxidanten die in rode wijn zitten, een goede bescherming bieden tegen aandoeningen van het hart en de bloedvaten.

Maar nu is er slecht nieuws voor de liefhebbers van een glas Bordeaux of Chianti: Brits onderzoek geeft namelijk aan dat die (op zich niet betwiste) voordelen nauwelijks of zelfs helemaal niet opwegen tegen de aanwezigheid van grote hoeveelheden gevaarlijke metalen zoals kopper, mangaan en venadium.

De onderzoekers namen wijnen uit 13 verschillende landen onder de loep om op basis van Amerikaanse normen voor de risico's van chemicaliën (THQ) na te gaan hoeveel van die metalen in de wijn zaten. Dat bleken er onthutsend veel te zijn, want alleen wijnen uit Italië, Argentinië en Brazilië bleken niet meer ionenmetaal te bevatten dan de aanvaardbare hoeveelheid. Bekende wijnlanden zoals Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Portugal bleken de meeste wijnen te produceren met een te hoog THQ-gehalte. (TVP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud