Roemenië houdt cruciaal referendum

De Roemenen trekken zondag naar de stembus om te beslissen over de politieke toekomst van hun land. Na drie maanden crisis worden 18 miljoen inwoners van Roemenië uitgenodigd om zich in een referendum uit te spreken over het lot van president Traian Basescu.

De politieke crisis in Roemenië duurt al enkele maanden. Op aangeven van de centrumlinkse meerderheid van premier Viktor Ponta schorste het parlement begin juli de conservatieve president Traian Basescu. Ponta wil met het referendum het lot van zijn politieke rivaal bezegelen.

De Europese Commissie kijkt met argusogen naar de uitslag van het referendum. Roemenië, en ook Bulgarije, staan al sinds hun toetreding tot de Unie in 2007 onder speciaal toezicht via een zogenaamd samenwerkings- en verificatiemechanisme. In een rapport over de antidemocratische ontsporingen in Roemenië hekelde de Commissie de evolutie van de rechtstaat en de strijd tegen de corruptie in Roemenië.

Het referendum is pas geldig als meer dan de helft van de ingeschreven kiezers gaat stemmen. In Roemenië ligt de opkomst traditioneel laag en analisten verwachten niet dat de drempel van 50 procent overschreden wordt. Als niet genoeg kiezers komen opdagen, doet Basescu zijn mandaat tot 2014 uit. ((VKB))

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud