Roemenië - Klinkende overwinning voor zittende coalitie van premier Ponta

De centrumlinkse Sociaal Liberale Unie (USL) die nu al aan de macht is in Roemenië heeft de parlementsverkiezingen van zondag overtuigend gewonnen. Volgens exitpolls van de nationale televisie sleepte de coalitie 57 procent van de stemmen in de wacht. De Rechtse Roemeense Alliantie (ARD) van president Taian Basescu zou 18 procent gehaald hebben. De rechtspopulistische partij van tv-magnaat Dan Diaconesc wordt de derde sterkste partij.

"Dit is een rechtvaardig en onomkeerbaar verdict tegen het regime van Basescu", zei een bondgenoot van Ponta. Ondanks de duidelijke overwinning zal Ponta mogelijk geen eerste minister kunnen worden. Het is de president die de premier aanduidt.

Basescu zei eerder al dat hij het moeilijk zou vinden om Ponta aan te duiden. Hij noemde hem "stom" en "een leugenaar" tijdens de verkiezingscampagne. Tijdens die campagne was uit opiniepeilingen al gebleken dat Ponta's USL de ARD zou vernederen.

Als het parlement twee keer de eerste minister afkeurt die de president heeft aangeduid, komen er nieuwe verkiezingen. Met een parlement met een meerderheid voor USL lijkt dat een waarschijnlijk scenario.

De eerste officiële resultaten worden maandagvoormiddag verwacht.

Het mandaat van Basescu loopt in ieder geval nog tot 2014. (DANIEL MIHAILESCU)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud