Advertentie

Roemenië wil de macht van de vastgoedmaffia doen afnemen

De Roemeense regering wil bij het debat over de betaling van onteigende huizen en gronden met een nieuwe wet tegen de vastgoedmaffia optreden. Veel vroegere eigenaars hebben de aanspraak op hun schadeloosstelling aan de maffia verkocht, omdat ze de uitputtende procedure beu waren geraakt. De maffia kreeg later altijd een veelvoud van het bedrag als schadevergoeding. Vaak werden de schadeloosstellingsprocedures door ambtenaren opzettelijk op de lange baan geschoven om vastgoedhaaien te bevoordelen.

Volgens het nieuwe wetsvoorstel mag de door de staat betaalde schadeloosstelling niet meer dan 15 procent hoger liggen dat wat een vastgoedhaai aan de eigenaar heeft betaald voor de aanspraak op schadeloosstelling. Premier Victor Ponta wil de stemming in het parlement koppelen aan een vertrouwensmotie. Daarmee moet verhinderd worden dat de maffia de parlementsleden "beïnvloedt", verklaarde de regering vrijdag. De motie van vertrouwen is in Roemenië een gebruikelijk drukmiddel.

Tijdens de voorbije 20 jaar heeft Roemenië omgerekend vijf miljard euro schadevergoeding betaald voor ooit door communisten onteigende gronden en gebouwen. Zestig procent daarvan is in de zakken van de maffia terechtgekomen, luidde het rekensommetje van Ponta's regering. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud