Romney kop van Jut tijdens tv-debat

Tijdens een nationaal uitgezonden televisiedebat voor de voorverkiezingen van dinsdag in de Amerikaanse staat New Hampshire, is de Republikeinse kandidaat Mitt Romney zondag de kop van Jut geworden vanwege zijn partijgenoten die ook naar het Witte Huis dingen.

Romney won de caucus van Iowa, is favoriet voor New Hampshire en kwam zondag onder spervuur van de vijf overblijvende kandidaten van de Grand Ole Party (GOP) te liggen.

De weinig charismatiche multimiljonair en ex-gouverneur van de staat Massachusetts kreeg kritiek te slikken over zijn verleden als zakenman en over de balans die hij als gouverneur kon voorleggen. Tevens was er onder zijn tegenstanders twijfel over zijn eerlijkheid en over het feit of hij wel echt conservatief is.

Zo noemde Newt Gingrich, de vroegere voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Romney een "timide gematigde".

Na zijn winst in Iowa heeft Romney terrein moeten prijsgeven in de peilingen. Volgens een peiling zaterdag van de Suffolk University/7News is hij nu goed voor 35 procent van de stemintenties tegen 43 procent vorige dinsdag.

Libertair Ron Paul won terrein en eindigt in de peiling met 20 procent tweede. Derde met 11 procent is Jon Huntsman die alles op de "primaries" in New Hampshire heeft gezet. Gingrich sprokkelde 10 procent, senator Rick Santorum 8 procent.

Romney leidt de peilingen ook in South Carolina waar er op 21 januari voorverkiezingen zijn. (ALEX WONG)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud