Romney vestigt met reis en patriottische toespraak aandacht op buitenlandbeleid

De Amerikaanse presidentskandidaat Mitt Romney heeft dinsdag (plaatselijke tijd) in een toespraak in Reno (Nevada) zijn buitenlandbeleid uiteen gezet. De Republikein stelde dat de VS een invloedrijke grootmacht moeten blijven. "Deze eeuw moet een Amerikaanse eeuw worden", klonk het in een al dan niet bewuste verwijzing naar de harde kern van de Republikeinen inzake buitenlandbeleid, verenigd in het PNAC (Project voor een Nieuwe Amerikaanse Eeuw). Romney vertrok na zijn toespraak voor een reis langs Groot-Brittannië, Israël en Polen.

Zijn toespraak, voor een publiek van veteranen, werd vooral met patriottische geluiden gekruid. "Ik zal het Amerikaanse leiderschap in de wereld niet opgeven", aldus Romney, die met zijn uitspraken veel bijval genoot. "Als u niet wilt dat Amerika de sterkste natie op aarde is, dan ben ik niet uw president."

De Republikeinse frontman richtte zijn pijlen ook op Barack Obama. Volgens hem is de huidige president verantwoordelijk voor de tanende invloed van de VS op het wereldtoneel. Zo zou Obama zich "te zwak" hebben opgesteld tegenover Iran, Rusland en China. Maar vooral het Israël-beleid van de president werd aangevallen. Romney had het over "een armzalige behandeling van een van onze beste vrienden".

Tot nu toe had Romney zich in de kiesstrijd vooral op economische thema's geprofileerd. Met deze toespraak en zijn reis naar Israël en Europese bondgenoten wil hij niet enkel de aandacht vestigen op zijn buitenlands beleid, maar wil hij zich ook profileren als "staatsman".

Romney zal een eerste tussenstop houden in Londen, waar hij de opening van de Olympische Spelen zal bijwonen. Volgens Amerikaanse media staat er ook een bezoek met premier David Cameron op het programma. Vervolgens zal hij in Israël eerste minister Benjamin Netanyahu ontmoeten. In Polen staat een gesprek met politieke leiders en met Nobelprijswinnaar Lech Walesa gepland. (JUSTIN SULLIVAN)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud