Advertentie

Ruim 450 demonstranten opgepakt in Iran

Bij de betogingen tegen de omstreden herverkiezing van de Iraanse president Mahmud Ahmadinejad zijn zaterdag in Teheran meer dan 450 mensen gearresteerd. Dat meldde de politie zondag volgens het Iraanse persagentschap Mehr. In een mededeling luidde het dat het om 457 oproerkraaiers gaat die betrokken waren bij de beschadiging van openbare eigendom. In oppositiekringen viel te horen dat voordien al zowat 200 criticasters van Ahmadinejad waren gearresteerd, onder wie vroegere gezagsdragers, dissidenten, studenten en journalisten.

Bij de hardhandige confrontaties tussen demonstranten en veiligheidstroepen kwamen volgens politiebronnen tien mensen om het leven en vielen tal van gewonden. De Iraanse staatstelevisie had het over dertien doden, zonder daarbij evenwel een bron te citeren. Daardoor ligt het totaal aantal doden, sinds de protestacties op 13 juni voor het eerst de kop opstaken, tussen 18 en 25.

Verschillende westerse landen hekelden intussen de gang van zaken in Iran. Bondskanselier Angela Merkel riep Teheran "vastberaden" op de stemmen van bij de verkiezingen te hertellen, terwijl Rome aan Iran vroeg "het einde van het geweld te bevorderen". Parijs veroordeelde dan weer "de brutale repressie" van de manifestaties. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu had het over "de daden van ongelooflijke moed" van de manifestanten. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud