Ruimtemuseum Noordwijk wil capsule astronaut Kuipers

Een capsule waarmee astronaut André Kuipers naar de ruimte en terug ging, wordt misschien tentoongesteld in Nederland. Het ruimtemuseum Space Expo in Noordwijk wil een vaartuig overnemen van de Russen. Dat heeft de instelling vrijdag laten weten.

In totaal zijn er drie capsules. Eén daarvan vervoerde Kuipers in 2004 naar de ruimte, een andere bracht hem anderhalve week later terug. Met de derde Sojoez ging hij in december vorig jaar naar het internationale ruimtestation ISS en landde hij op 1 juli op aarde. Space Expo heeft het liefst de laatste, maar neemt ook genoegen met een van de eerste twee.

Probleem is het bedrag dat de Russen vragen. Een capsule kost enkele honderdduizenden euro. "Dat geld hebben we niet", aldus Space Expo. Het museum hoopt dat Nederland Rusland op andere gedachten weet te brengen. Voor de Russen zijn de gebruikte capsules onbruikbaar, "maar voor Nederland gaat het om een stuk ruimtevaartgeschiedenis. De waarde ervan is niet in geld uit te drukken. We hopen dat ze het ons willen schenken".

Space Expo hoopt binnen een jaar zeker te weten of het een capsule van Kuipers in bezit kan krijgen.

(MIKHAIL METZEL)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud