Ruimtestation ISS krijgt eend in de bijt

Wanneer de Russische kosmonaut Aleksandr Skvortsov op 2 april op Bajkonoer in Kazachstan met een Sojoez naar het Internationaal Ruimtestation ISS vertrekt, zal hij een speelgoedeend bij hebben, zo heeft hij vrijdag op een persconferentie in Sterrenstad nabij Moskou onthuld.

Het ding is door zijn dochter uitgekozen als "gewichtloosheidssensor", vertelde Skvortsov die het gezelschap zal hebben van de Rus Michaïl Kornienko en de Amerikaanse astronaute Tracy Caldwell-Dyson. "We dachten dat het (de eend) licht en leuk genoeg is. Het moet ons geluk brengen."

Het drietal vertoeft twee dagen in de krappe Sojoez vooraleer die aanmeert aan het ISS. Het welkomstcomité bestaat uit de Russische gezagvoerder Oleg Kotov, de Amerikaan Timothy Creamer en de Japanner Soichi Noguchi. Een van de drie Russen zal in het Amerikaanse segment moeten slapen want in het Russische zijn er maar twee "bedden".

Skvortsov (43) en Kornienko (49) maken hun eerste ruimtereis. "Het zwaarste in onze job is wachten. Wij hebben 12 jaar op deze vlucht gewacht", zei Kornienko die vroeger politieman in Moskou was. "Het belangrijkste is de moed niet te laten zakken, en ondanks alle moeilijkheden te blijven trainen. Het is dan dat men slaagt."

Tracy Caldwell-Dyson maakte al in 2007 een ruimtevlucht. (LVK)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud