Rusland heeft nieuw plan voor missie(s) naar de Maan

Deze zomer is in Rusland een nieuwe maar tegelijk traditionele en logische strategie voor nieuwe missies naar de Maan aan de oppervlakte gekomen, zo staat op Russianspaceweb.com te lezen.

De toenmalige Sovjetunie heeft aan het eind van de jaren zestig de race naar de Maan verloren, hoewel Moskou er toch is in geslaagd twee robotjeeps op de natuurlijke satelliet van onze planeet te laten werken.

Internationaal gezien is de laatste jaren de Maan weer in beeld gekomen als object van ruimtevluchten. Rusland denkt er nu aan omstreeks 2015 een sonde in een baan rond de Maan te brengen, als voorloper van een lander. Wanneer dit Lunar-Glob project lukt, wil Rusland de verantwoordelijkheid op zich nemen om een Indiase robotjeep op het Maanoppervlak neer te zetten. Deze Luna-Resurs missie zou dan in 2017 plaatsvinden.

Indien ook dit lukt, is de weg geëffend voor een missie waarbij in 2019 stalen van de Maan naar de Aarde worden gebracht. Dan is er ook een stevige basis om stalen van de Marsmaan Phobos op te halen, waarmee dan toch het doel zou worden bereikt van de Russische Phobos-Grunt missie die vorig jaar danig is mislukt. Dit zou dan na 2024 moeten uitmonden in het brengen van stalen van Mars zelf naar laboratoria op onze eigen planeet, aldus nog het gezaghebbende Russianspaceweb.com. (TORSTEN BLACKWOOD)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud