Rusland overweegt strategische bommenwerpers naar Cuba te sturen

Rusland overweegt Cuba als basis te gebruiken om strategische bommenwerpers van brandstof te voorzien tijdens patrouilles over lange afstand. Dat berichtten Russische media. Volgens sommige zou de stationering zelfs permanent zijn. Het initiatief zou een antwoord zijn op de ontplooiing van delen van het Amerikaanse raketschild in Centraal-Europa, iets wat Moskou als een rechtstreekse bedreiging ziet.

Volgens de media zouden Russische specialisten al een verkenningsmissie uitgevoerd hebben naar Cuba. In elk geval zou het sturen van strategische bommenwerpers naar Cuba een herneming zijn van de militaire samenwerking tussen de vroegere bondgenoten in de Koude Oorlog, Moskou en Havana. In 2002 sloot Rusland zijn laatste militaire basis op het eiland.

De geruchten blijven niet zonder reactie in Washington. Rusland zou "een rode lijn overschrijden voor de Verenigde Staten", mocht het beslissen strategische bommenwerpers in Cuba te stationeren, zo liet een Amerikaanse generaal optekenen. Dana Perino, de woordvoerster van het Witte Huis, beperkte zich ertoe te zeggen dat president George W. Bush bij zijn gesprekken met zijn Russische ambtgenoot Dmitri Medvedev begin juli op de G8-top herhaalde dat "ons raketafweersysteem niet mag worden beschouwd als een bedreiging voor Rusland". (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud