Rusland stopt samenwerking met NAVO, behalve in Afghanistan

Na de Russische erkenning van de onafhankelijkheid van Zuid-Ossetië en Abchazië en de veroordeling van de NAVO daarvan, laat Moskou weten dat het de samenwerking met de verdragsorganisatie stopzet.

Rusland wil de samenwerking met de NAVO wegens het conflict in de zuidelijke Kaukasus minstens een half jaar stopzetten. Daaronder valt ook een voor midden oktober gepland bezoek van de secretaris-generaal van de NAVO, de Nederlander Jaap de Hoop Scheffer, aan Moskou. Dat bezoek "zou beter verschoven worden", zei de Russische ambassadeur bij de NAVO, Dmitri Rogozin, dinsdag in Moskou.

Verder zegt Rusland alle deelnames aan internationale militaire oefeningen op en vraagt het dat het NAVO-informatiebureau in Moskou alle activiteiten stopzet. "De NAVO minacht voortdurend de vredesrol die Rusland in Zuid-Ossetië waarneemt", aldus Rogozin.

Maar Moskou is niet van plan om het Russische grondgebied als bevoorradingsroute voor de ISAF-vredesmacht van de NAVO in Afghanistan af te sluiten. "Zonder Russische hulp stevent de operatie af naar een fiasco, naar een tweede Vietnam", aldus Rogozin. Nu het regime van Pervez Musharraf in Pakistan voorbij is, is volgens de hoge diplomaat de noordelijke bevoorradingsroute (via Rusland) de enige manier om de NAVO-troepen in Afghanistan te bevoorraden." (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud