Russen geloven steeds meer in een verandering van het regime via de straat

De Russen, teleurgesteld door president Vladimir Poetin en meer in het algemeen door de hele politieke klasse van het land, geloven steeds meer in een machtsverandering via de straat. Dat is de conclusie van een sociologisch onderzoek dat vandaag is gepubliceerd.

De vaststellingen werden gepubliceerd door het Centrum voor Strategisch Onderzoek op vraag van het comité van burgerinitiatieven, een instituut dat werd opgericht door de invloedrijke exminister van Financiën, Aleksei Koedrin, en topfiguren van de gematigde oppositie.

"Voor het eerst sinds we sociologisch onderzoek voeren, steekt het scenario van machtsverandering na afloop van demonstraties of een revolutie de kop op (...) in alle bestudeerde groepen", schijven de auteurs in hun conclusies.

De studie, de derde in haar soort sinds 2011, stelt "snelle en diepgaande wijzigingen vast in het politieke bewustzijn van de Russen, met een degradatie van de publieke opinie voor Poetin wat voor een deel het uitblijven van nieuwe positieve resultaten in zijn politiek verklaart".

De ontgoocheling van de Russen betreft de "hele politieke wereld": premier Dmitri Medvedev, de meerderheidspartij Verenigd Rusland, maar ook de oppositieleiders, aldus het rapport.

Volgens de auteurs heeft "de afwezigheid van perspectief na de verkiezingen en de hoop op verandering waarin de politieke leiders berusten tot een snelle toename van de wettiging van het scenario van de machtswijziging door demonstraties of een revolutie geleid".

De verkiezingen van december 2011 hebben een burgerlijke protestbeweging zonder voorgaande tot stand gebracht sinds de komst van Vladimir Poetin aan de top van de macht in 2000. (ANA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud