Russen omarmen Nederlandse astronaut André Kuipers

De Nederlandse astronaut André Kuipers heeft een bezoek gebracht aan zijn "tweede thuis", het kosmonautencentrum Sterrenstad bij Moskou. Daar heeft hij zich, voordat hij vorig jaar vertrok naar het internationale ruimtestation ISS, voorbereid op zijn ruimtereis. Kuipers kreeg het ene cadeau na het andere, niet alleen van vertegenwoordigers uit de ruimtevaart, maar ook namens de Russisch-Orthodoxe Kerk en een buurtstadje.

Kuipers en zijn Russische reisgenoot Oleg Kononenko kwamen onder applaus en fanfaremuziek aan bij het monument van Joeri Gagarin, de eerste mens in de ruimte. Bij het beeld legden ze bloemen. Tijdens een persconferentie vroegen de Russische media Kuipers naar zijn mooiste momenten in de ruimte. Hij won de Russen voor zich door te zeggen dat "de kosmos mijn boek is", toen hij een antwoord gaf over lezen in de ruimte.

Kuipers deed in de ruimte experimenten om de lichamelijke en geestelijke gevolgen van langdurige gewichtloosheid te onderzoeken. Ook keek hij naar de energie die een lichaam verbruikt in de ruimte. Wetenschappers willen zich zo voorbereiden op reizen verder de ruimte in.

Maar daar is het risico van radioactieve straling aan verbonden, weet Kuipers. "In een lage baan om de aarde word je beschermd door een magnetisch veld. Voor toeristen die korte vluchten maken, is dat geen groot probleem. Maar als we naar de maan gaan, dan zitten we buiten het magnetisch veld. Naar Mars hebben we helemaal een probleem, omdat dat lang gaat duren. We moeten iets verzinnen om stralingsschade te beperken. Maar het blijft het risico van het vak."

(MVL)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud