Advertentie
Advertentie

Russen reageren giftig op Pools-Amerikaans akkoord over raketschild

Het akkoord tussen Polen en de VS, over het installeren van een deel van het Amerikaans raketschild op Pools grondgebied, zet kwaad bloed in Rusland. Een Russische generaal uitte onvervalste bedreigingen. President Dmitri Medvedev ging minder ver in zijn reactie.

Het akkoord tussen Polen en de VS voorziet in het stationeren van Amerikaanse luchtafweerraketten in Polen. Amerika wil zich met het afweersyteem beschermen tegen raketaanvallen uit zogeheten schurkenstaten, in het bijzonder Iran. Rusland ziet dat anders en voelt zich bedreigd door het raketschild.

Door het akkoord zet Polen zich hoog op de lijst van prioritaire doelwitten bij een eventuele tegenaanval, waarschuwde de Russische generaal Anatoli Nogovitsin, vice-stafchef. "Door onderscheppingsraketten te installeren, stelt Polen zich bloot aan risico's. Qua prioriteit worden dergelijke doelwitten het eerst vernield", zo werd hij geciteerd door Interfax.

De Russische president Dmitri Medvedev noemde het akkoord spijtig voor Europa. "Het sprookje dat ze gericht zijn op schurkenstaten, werkt niet meer", zei hij na een ontmoeting met de Duitse kanselier Angela Merkel. Rusland blijft evenwel open staan voor discussies met het Westen, zei hij nog. Dramatisch is het niet, liet Medvedev zich nog ontvallen. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud