Russische geheime dienst laat zeelui Arctic Sea vrij

Na twee weken van ondervragingen door de Russische geheime dienst zijn de zeelui van het Finse vrachtschip Arctic Sea opnieuw vrijgelaten. Dat heeft het persagentschap Interfax zondag gemeld.

De zeelui werden op het station van de stad Archangelsk onthaald door hun familie. Ze hadden zich volgens één van hen "niet zo goed gevoeld" bij de ondervragingen door de geheime dienst, maar voorts legde geen enkele zeeman verklaringen af over het wedervaren van de Arctic Sea of de ondervragingen.

Het Russische gerecht gaan ervan uit dat de Arctic Sea door "piraten" werd gekaapt. Na de bevrijding van het schip werden de zeelui ook opgepakt, omdat niet helemaal uitgesloten werd dat ze onder één hoedje speelden met de ontvoerders.

De Arctic Sea verdween op 24 juli voor de kust van Zweden nadat, zo luidt de versie van de zeelui, een aantal mannen die zich voordeden als drugsinspecteurs het schip hadden betreden. Het schip werd drie weken later in de buurt van de Kaapverdische eilanden onderschept.

Het Russische gerecht heeft de acht verdachten, overwegend van Estse nationaliteit, beschuldigd van kaping van het schip. Ze riskeren celstraffen tot twintig jaar. De verdachten houden intussen hun onschuld staande.

(RBR)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud