Russische zakenman Boris Berezovski overleden

De Russische zakenman Boris Berezovski, een groot tegenstander van Vladimir Poetin, is zaterdag dood teruggevonden in zijn woning in het Engelse Surrey. Hij was 67 jaar. Berezovski leefde al jaren in vrijwillige ballingschap in Groot-Brittannië.

Het was Berezovski's schoonzoon, Egor Schuppe, die het nieuws bekendmaakte op zijn Facebookprofiel, zo meldt Russia Today. Een officiële bevestiging van zijn dood is er nog niet en de doodsoorzaak is nog niet bekend. Volgens Schuppe was Berezovski depressief en onderhield hij geen contact meer met vrienden en kennissen. Op sommige websites wordt gesuggereerd dat Berezovski zelfmoord gepleegd heeft, andere denken dat zijn hartklachten hem fataal geworden zijn.

Rusland heeft herhaaldelijk de uitlevering geëist van Berezovski, die fortuin maakte op het ogenblik van de omstreden privatiseringen van de jaren negentig. Hij stond toen erg dicht bij het Kremlin, maar moest na de komst van Vladimir Poetin Rusland ontvluchten. Londen weigerde hem steevast uit te leveren en verleende in 2003 politiek asiel aan de zakenman, een vertrouweling van FSB-overloper (ex-KGB) Aleksander Litvinenko, die in Londen in 2006 werd vermoord.

Hij had in Rusland al verschillende gerechtelijke vervolgingen lopen, meer bepaald voor "poging tot staatsgreep" na een reeks interviews waarin hij de omverwerping van het regime van Vladimir Poetin predikte.

Vorig jaar nog haalde Berezovski het nieuws omdat hij 35 miljoen pond (43 miljoen euro) aan gerechtskosten moest betalen nadat hij voor een Londense rechtbank een zaak verloren had tegen Roman Abramovich. Berezovski wilde 3 miljoen pond schadevergoeding van de eigenaar van voetbalclub Chelsea omdat die hem begin jaren negentig gedwongen zou hebben, aandelen van de Russische oliegigant Sibneft te verkopen.

(LOR)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud