Advertentie

Rust teruggekeerd op Lampedusa

Alle illegalen die zaterdagmorgen het detentiecentrum op het Italiaanse eiland Lampedusa waren ontvlucht om te manifesteren, zijn na de middag kalm naar het centrum teruggekeerd. Dat heeft een fotograaf van persagentschap AFP vastgesteld.

Tussen 700 en 1.300 illegalen hadden 's morgens de afsluiting geforceerd en gedurende enkele uren betoogd voor het gemeentehuis. Daarbij scandeerden ze onder meer "Vrijheid, help ons". In de loop van de namiddag zijn ze in kleine groepjes en zonder grote problemen teruggekeerd.

Met hun actie wilden de clandestiene immigranten protesteren tegen de oprichting op het eiland van een nieuw Identificatie- en Uitwijzingscentrum (CEI), dat sinds vrijdag operationeel is. Dat uitzettingscentrum moet een snelle repatriëring mogelijk maken, overeenkomstig de wil van de Italiaanse regering.

Tot voor kort bleven de overwegend Afrikaanse immigranten die op Lampedusa toekwamen er enkele dagen. Nadien werden ze overgebracht naar andere centra in Italië in afwachting van een beslissing over hun lot. Vandaag wordt wie niet voldoet aan de asielcriteria zo snel mogelijk van het eiland gerepatrieerd.

In 2008 kwamen bijna 31.700 migranten toe op Lampedusa, een stijging met 75 procent tegenover een jaar eerder, aldus het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken.

(SVR)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud