Ruzie over nederzettingen met Israël verdeelt Amerikaans Congres

De ruzie over de nieuwe nederzettingsplannen van Israël verdeelt ook het Amerikaans Congres. Maandagavond hekelden enkele afgevaardigden de onvriendelijke toon van de regering van president Barack Obama tegenover Israël. "Laat ons de familieruzie bijleggen", zei de onafhankelijke Senator Joseph Lieberman. "Die is niet nodig en schadelijk". Het dispuut tussen de VS en Israël speelt uiteindelijk enkel de vijand in de kaart. Op dezelfde wijze uitte de Republikeinse Senator John McCain zich. "Het is tijd om ermee op te houden en de ogen weer op ons doel te richten, namelijk de hervatting van vredesgesprekken tussen Israël en de Palestijnen".

De Amerikaanse buitenlandminister Hillary Clinton had de bouwplannen in de wijk Ramat Schlomo in Oost-Jeruzalem tijdens een telefoongesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu scherp veroordeeld. Die actie "heeft het vertrouwen en het optimisme in het vredesproces en de Amerikaanse belangen ondermijnd", verklaarde woordvoerder Philip Crowley van Buitenlandse Zaken maandag aan de pers in Washington. Clinton heeft duidelijk gemaakt dat de Israëlische regering niet enkel met woorden, maar ook met daden moet handelen, die ze tegenover het vredesproces en onze betrekkingen verplicht zijn.

Bijzonderheden over haar eisen maakte Crowley niet bekend. "We hebben een formeel antwoord van de Israëlische regering gevraagd", zei hij. "Indien we dit antwoord hebben, zullen we daar op reageren".

Inmiddels is het nog niet duidelijk wanneer de Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten, George Mitchell, naar de regio reist om daar te bemiddelen bij de indirecte gesprekken. (LRT)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud