Rwandese minister in Kinshasa om te praten over problemen in oosten Congo

De Rwandese minister van Buitenlandse Zaken Louise Mushikiwabo is maandag in de Congolese hoofdstad Kinshasa aangekomen om er met haar Congolese ambtsgenoot Raymond Tshibanga te praten over de muiterij in het Congolese leger in het oosten van het land. Volgens de Congolese regering worden de muiters daarbij gesteund door de Rwandezen.

De relaties tussen de buurlanden zijn gespannen sinds Kinshasa Rwanda ervan beschuldigd heeft met 200 à 300 mannen aanwezig te zijn in de provincie Noord-Kivu. Het zou onder meer gaan om Rwandezen die eropuit gestuurd zijn om de muitende ex-rebellen bij te staan. Die zijn de afgelopen weken verwikkeld in zware gevechten met het Congolese leger.

De woordvoerder van de Congolese regering, Lambert Mende Omalanga, had op 9 juni de passiviteit aan de kaak gesteld die de Rwandese autoriteiten in de kwestie aan de dag leggen.

Mushikiwabo reageerde daarop door te stellen dat de Congolese regering Rwanda gebruikt als zondebok in een poging om de aandacht af te leiden van binnenlandse problemen. (LOR)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud