Sancties tegen Iran treffen zes miljoen patiënten

Ongeveer zes miljoen ernstig zieke Iraniërs worden getroffen door de economische sancties die het westen oplegt aan Iran. Dat zegt een gezondheidsdeskundige vandaag in de regeringskrant Iran Daily.

De sancties, die door het westen werden ingesteld wegens het nucleaire programma dat Iran erop nahoudt, hebben de invoer van farmaceutische producten en medische apparatuur "zwaar getroffen". Vooral patiënten die lijden aan ernstige ziektes als kanker, SM of nierinsufficiëntie voelen de gevolgen, zegt Fatemeh Hachemi, hoofd van de dienst Ernstige Ziektes. Volgens haar lijden ongeveer 6 miljoen Iraniërs aan deze aandoeningen.

De westerse sancties zijn eigenlijk niet gericht tegen de verkoop van geneesmiddelen, maar het bancaire embargo bemoeilijkt wel de invoer van medicijnen. Ook wordt daardoor de prijs van de producten opgedreven, wat op sommige vlakken ook leidt tot tekorten, luidt het.

Het is de eerste keer dat een Iraanse verantwoordelijke aangeeft welke impact de sancties hebben op de gezondheid van de bevolking in Iran. Tot vorige zomer heeft het regime altijd verklaard dat de effecten van de westerse maatregel op het land minimaal waren. (ANA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud