Sarkozy bepleit Europese soevereine fondsen

De Franse president en huidig voorzitter van de Europese Unie Nicolas Sarkozy heeft dinsdag in het Europees Parlement in Straatsburg gepleit voor de creatie van Europese soevereine fondsen om de industrie te beschermen.

"De Europese beurzen staan op een laagtepunt. Ik wil niet dat de belastingbetaler binnen enkele maanden wakker wordt en zich afvraagt waarom buitenlands kapitaal onze bedrijven overneemt. Zou het niet nuttig zijn eens na te denken over de creatie van soevereine fondsen, die gecoördineerd worden ingezet om een industrieel antwoord te bieden op de crisis", zei Sarkozy.

Volgens Sarkozy moet Europa de economische crisis met dezelfde "vastberadenheid" en "eenheid" aanpakken als de financiële crisis. De president verwees naar het reddingsplan van de Amerikaanse regering voor de autobouwers. "Het is onze plicht ervoor te zorgen dat er in Europa nog boten, vliegtuigen en auto's gebouwd worden".

Sarkozy herhaalde in het Europese halfrond ook zijn pleidooi voor "een economische regering voor de eurozone". De kredietcrisis toont volgens het Franse staatshoofd aan dat de eurolanden nood hebben aan "een duidelijk herkenbare economische regering", die zij aan zij moet werken met de Europese Centrale Bank. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud