Sarkozy bood Duitsland atoomwapens aan

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft de Duitse regering voorgesteld gesprekken te voeren over Duitse deelname aan Franse atoomwapens. Dat meldt het Duitse tijdschrift Der Spiegel op zijn site. De Duitsers wuifden het aanbod weg.

Sarkozy deed het voorstel vorige maandag tijdens een diner in Meseberg bij Berlijn aan bondskanselier Angela Merkel (CDU) en minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier (SPD). Het Franse staatshoofd argumenteerde dat zijn Force de Frappe (de Franse kernwapendienst) sowieso reeds buurland Duitsland onder zijn nucleaire beschermingsparaplu heeft. Daarom, aldus Sarkozy, moet de Duitse regering maar eens nadenken over medebeslissingsmacht over die atoomwapens.

Zowel Merkel als Steinmeier, aldus Der Spiegel, wimpelde het voorstel weg. Steinmeier deed dit door te beklemtonen dat Duitsland het bezit van kernwapens niet nastreeft; Merkel trad hem daar "categorisch" in bij.

Het Franse voorstel komt niet uit de lucht gevallen. Tijdens een tv-verkiezingsdebat met zijn socialistische rivale Ségolène Royal had de opvolger van Jacques Chirac reeds gezegd dat Frankrijk zijn buurlanden moet aanbieden van de Franse bescherming van het Franse atoomwapenarsenaal te genieten.

Tegen maart 2008 wil Frankrijk zijn militaire strategie "herdefiniëren". (KWO)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud