Sarkozy en Medvedev komen vredesplan overeen

Op een gezamenlijke persconferentie in Moskou hebben de Franse president Nicolas Sarkozy en de Russische president Dmitri Medvedev dinsdag een plan voorgesteld dat een einde moet maken aan alle vijandelijkheden in het zuiden van de Kaukasus.

Sarkozy en Medvedev roepen alle betrokken partijen op het gebruik van geweld definitief te stoppen. Ze vragen ook "internationale gesprekken" over "het toekomstige statuut en de veiligheid" van de separatistische Georgische regio's Zuid-Ossetië en Abchazië. Ook moet in de regio de "vrije toegang tot humanitaire hulp" verzekerd worden.

De Franse president, tevens EU-voorzitter, verklaarde dat hij de garantie had gekregen dat Rusland "de soevereiniteit van Georgië garandeert en respecteert". Sarkozy maakt zich bovendien sterk dat hij voor zijn initiatief de steun heeft van alle 27 EU-lidstaten. Bovendien zou de EU "beschikbaar" zijn om deel te nemen aan een eventuele vredesmissie in Georgië.

Volgens Medvedev trekken de Russische troepen zich momenteel terug naar de posities die ze innamen voor het conflict in Zuid-Ossetië vorige week losbarstte. Een oplossing voor het dispuut tussen Georgië en Rusland hangt nu van Georgië af, meent de Russische president. Dat land moet zijn troepen terugtrekken en het vredesplan dat hij en Sarkozy overeenkwamen, accepteren. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud