Sarkozy kijkt aan tegen "zwarte donderdag"

Deze week wordt in het Franse verkeer een "zwarte donderdag" verwacht. Er is een algemene staking van het openbaar vervoer aangekondigd tegen de hervorming van de speciale pensioenformules. Het gaat om een eerste sociale test voor president Nicolas Sarkozy sinds zijn verkiezing in mei.

Het Elysée geeft toe dat het zich verwacht aan een "zeer, zeer sterke mobilisatie". Volgens minister van Werk Xavier Bertrand zullen er donderdag nauwelijks treinen, bussen of metro's rijden.

Voor het eerst sinds 1995 hebben de acht Franse spoorbonden unaniem opgeroepen tot een staking, net als de zes syndicaten van de Parijse metro en de vijf energiefederaties. Vooral in de transport-en energiesector wordt verwacht dat de oproep massaal gevolgd wordt.

De staking van donderdag is bedoeld "om de regering te dwingen opnieuw aan de onderhandelingstafel te gaan zitten", luidt het bij de vakbonden.

Zowat 500.000 werknemers en 1,1 miljoen gepensioneerden vallen onder het speciale stelsel, op een totaal van 18 miljoen werknemers in de privé-sector. Sarkozy wil tegen 2012 dat in die sectoren pensioen pas kan na 40 jaar dienst in plaats van na 37,5 jaar, zoals nu. (HOA)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud