Advertentie

Sarkozy roept op tot verbannen van de boerka

In een speech, die hijzelf "een belangrijk moment" noemde, heeft de Franse president Nicolas Sarkozy maandag gezegd dat vrouwen die een boerka dragen in Frankrijk niet geaccepteerd zullen worden. Zijn toespraak was gericht aan de senatoren en kamerleden in het Congres in Versailles.

"Het probleem van de boerka is geen religieus probleem, maar een probleem van de waardigheid van vrouwen. Het is een symbool van onderdanigheid, van onderdrukking. De boerka zal in onze Franse republiek niet welkom zijn," zo sprak Sarkozy zijn publiek toe, een gezamenlijke zitting van de twee kamers van het parlement. Daarmee werd Sarko het eerste Franse staatshoofd in anderhalve eeuw dat zich richtte tot beide kamers, iets wat tot juli 2008 bij grondwet verboden was.

Verder pleitte de president voor een vorm van positieve discriminatie om sociale ongelijkheid tegen te gaan. In het tweede deel van zijn discours kwamen de stokpaardjes van de president aan bod: het reduceren van de openbare uitgaven en de hervorming van de bureaucratie. De hervorming van de pensioenen zou tegen midden 2010 worden aangepakt, inbegrepen een mogelijke verhoging van de pensioenleeftijd. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud