Schilderij Pieter Breughel de Jonge ontdekt bij tv-programma

Tijdens de opnames van een televisieprogramma in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede is maandag een schilderij van Pieter Breughel de Jonge (1564-1638) ontdekt. John Hoogsteder, deskundige oude schilderijen, noemde het "de vondst van de eeuw". Het werk is volgens hem tussen de 80.000 en 100.000 euro waard.

Op het ronde schilderijtje (uit 1620) van 17 centimeter doorsnede staat een boerenechtpaar afgebeeld, rustend bij een boom na het hooien. De signatuur is verwerkt in de stam van de boom, en is van boven naar beneden leesbaar. Hoogsteder is er zeker van dat het een origineel betreft "door de opstaande verf, die wordt veroorzaakt door het krimpen van het houten paneel."

De eigenares kwam met het schilderij naar het museum voor het AVRO-programma "Tussen Kunst & Kitsch". Ze was met stomheid geslagen toen ze hoorde dat het om een Breughel ging, aldus de AVRO. Haar man kocht het in 1950 bij een antiquair voor ongeveer 100 gulden (45 euro). De omroep brengt de aflevering waarin de spectaculaire vondst te zien is in maart volgend jaar op het scherm. (SER)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud