Schouppe voor ethische grendels, Open Vld resoluut tegen

De politiek secretaris van CD&V, Etienne Schouppe, ziet vrije stemmingen over ethische thema's zonder intern regeringsoverleg vooraf niet zitten. Dat zegt hij zaterdag in De Standaard. Schouppe vindt dat oranje-blauw daarover duidelijke afspraken moet maken. Voor Open Vld-voorzitter Bart Somers kan daarvan geen sprake zijn.

"Vrije stemmingen over ethische thema's, zonder daadwerkelijk overleg tussen de partijen, kunnen niet", zegt senator Etienne Schouppe. De CD&V'er vreest dat dergelijke stemmingen kunnen uitmonden in "een spelletje in het parlement".

"Dat kan niet met deze thema's, die mensen echt raken. Een regering moet leiding kunnen geven. Daarom moeten de mensen die verantwoordelijkheid dragen, hier afspraken over maken", luidt het in het interview.

Nog voor het interview in de krant gedrukt staat, wijst Open Vld-voorzitter Bart Somers verontwaardigd het voorstel resoluut af. "Een regering mét ethische grendels is er één zonder Open Vld", zegt Somers.

Volgens Somers doet de vraag van Schouppe naar een vorm van ethische clausule denken aan de afspraken tijdens de regeringen van Jean-Luc Dehaene, toen in het regeerakkoord een passage stond die wisselmeerderheden in ethische dossiers uitsloot. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud