Advertentie

Senegal kiest nieuw parlement

Ongeveer drie maanden na de presidentsverkiezingen kunnen de burgers van Senegal zondag een nieuw parlement kiezen. De coalitie van de nieuwe president Macky Sall (50) kan volgens waarnemers op een meerderheid rekenen in het 150 leden tellende parlement.

De hoofdthema's in de kiescampagne waren corruptie, de levensduurte en de veiligheidstoestand in de buurlanden van het West-Afrikaanse land. Eerste uitslagen worden maandag verwacht.

Onder de 7.200 kandidaten is Jean-Marie François Biagui, de vroegere leider van een onafhankelijkheidsbeweging in de separatistische provincie Casamance, waar het regelmatig onrustig is. In de hoofdstad Dakar komt de uit Frankrijk afkomstige cineaste Laurence Gavron op, die als tweede blanke in de geschiedenis van het land de Senegalese nationaliteit aannam.

Senegal geldt als een van de meest stabiele democratieën van Afrika. Na de onafhankelijkheid van Frankrijk in 1960 werd het ongeveer 13 miljoen inwoners tellende land veertig jaar lang door een socialistische partij bestuurd. In het jaar 2000 werd Abdoulaye Wade president bij een vreedzame machtswissel. Diens poging om op 85-jarige leeftijd nog één keer een gooi naar de macht te doen, leidde tot bloedige botsingen. Na de presidentsverkiezingen in maart toonde hij zich echter een goede verliezer en erkende hij zijn nederlaag tegen oppositieleider Sall (50). (Mamadou Toure BEHAN)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud