Serviërs en Kosovaren onderhandelen in Brussel over statuut Kosovo

Servië en Kosovo ondernemen zondag in Brussel een nieuwe poging om een vergelijk over het definitieve statuut van Kosovo te vinden. Omdat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties het niet eens raakte over het plan van Martti Ahtisaari kreeg de trojka (Europese Unie, VS en Rusland) de opdracht een nieuwe onderhandelingsronde op te zetten. Tegen 10 december moet de trojka de Veiligheidsraad een nieuw voorstel overhandigen. "De tijd begint te dringen", verklaarde de Europese topdiplomaat Wolfgang Ischinger zondagmorgen in Brussel.

Een eerste poging om Servië en Kosovo, middels rechtstreekse onderhandelingen, dichter bij elkaar te brengen, vond op 28 september in New York plaats. Ruim 3 uur werd er gepraat en de twee partijen kwamen er overeen om op 14 oktober in Brussel een nieuwe gespreksronde in te lassen. Opnieuw gebeurt dat onder patronage van de trojka. De Duitse ambassadeur Wolfgang Ischinger, die namens de hele EU spreekt, de Russische ambassadeur Aleksander Botsan-Khartsjenko en de Amerikaanse diplomaat Frank Wisner zullen present zijn.

"Ik verwacht niet dat er vandaag een akkoord komt", zei Ischinger. "Het feit dat de twee partijen elkaar opnieuw ontmoeten, is echter een reden tot optimisme." (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud