Shuttle Discovery staat voor uiterst complexe missie

Op het Kennedy Space Center in Florida staat het Amerikaanse ruimteveer Discovery klaar om dinsdag om 17.38 uur Belgische tijd te vertrekken naar het Internationaal Ruimtestation ISS, voor wat deskundigen beschouwen als één van de meest complexe missies ooit. Een van de belangrijkste objectieven is de aanhechting van de verbindingsmodule Harmony, waaraan later dit jaar de Europese labomodule Columbus moet komen. Experts zijn echter bezorgd over het hitteschild van de shuttle.

Vorige week zetten veiligheidsdeskundigen van de NASA vraagtekens achter drie van 44 hitteschildjes op de vleugel van de shuttle en pleitten voor vervanging, en dus uitstel. De NASA besliste evenwel dat het risico om de zeven astronauten toch te lanceren "aanvaardbaar" is.

De hittetegels moeten de ruimtependel beschermen tegen de extreem hete temperaturen tijdens de terugkeer in de atmosfeer. Een bres in het hitteschild leidde op 1 februari 2003 tot het uiteenrijten van de shuttle Columbia, met de dood van de zeven opvarenden als gevolg.

Na nieuwe incidenten aan de externe brandstoftank zijn ook daaraan verbeteringen aangebracht.

De voorlopig enig mogelijke hinderpaal voor een start binnen het slechts tien minuten geopende lanceervenster is het weer. (SIJ)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud