Sint-Martens-Latem blijft rijkste Vlaamse gemeente

De provincie Limburg en de Antwerpse Kempen hebben jonge gemeenten, West-Vlaanderen heeft een serieus probleem van vergrijzing. Sint-Martens-Latem is Vlaanderens welvarendste, Mesen de zwakste gemeente. Dat schrijven Het Volk, Het Nieuwsblad en De Standaard donderdag.

De bank Dexia heeft voor alle Vlaamse, Waalse en Brusselse gemeenten uitgevlooid hoe sterk of zwak ze zijn op sociaal-economisch gebied.

Het Oost-Vlaamse Sint-Martens-Latem had al de reputatie rijkere inwoners aan te trekken en dat blijkt nu ook uit de statistiek. Zij is Vlaanderens welvarendste gemeente en klopt daarbij de Brusselse randgemeenten Kraainem en Sint-Genesius-Rode en het Antwerpse Schilde. Het kleine West-Vlaamse Mesen is socio-economisch Vlaanderens zwakste en zit daar in het gezelschap van Wervik, Heuvelland, Menen, Spiere-Helkijn en in Limburg Maasmechelen en Leopoldsburg.

De studie leert ook dat de provincie Limburg én de Antwerpse Kempen een gezonde demografische groei kennen en nieuwkomers aantrekken. West-Vlaanderen daarentegen zit met een sterk verouderde bevolking. Dat heeft gevolgen voor de gemeentelijke financiën. (SVR)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud