"Situatie mensenrechten in Irak nog steeds zeer slecht"

Geweld, willekeurige arrestaties, martelingen en massale volksverhuizingen: de situatie van de mensenrechten in Irak blijft zeer slecht ondanks een duidelijke verbetering van de veiligheid. Dat meldt Human Rights Watch (HRW) in haar jaarlijks rapport.

In het rapport 2008 behandelt HRW vooral de problematiek van de volksverhuizingen: bijna vijf miljoen Irakezen hebben hun huis moeten verlaten wegens "het religieuze geweld". Van die vijf miljoen zijn er 2,8 miljoen in Irak gebleven, de 2 miljoen anderen zijn naar het buitenland gevlucht.

Burgers blijven het doelwit van gewapende soennitische en sjiitische groepen. Ook de operaties van het Amerikaanse en het Iraakse leger blijven slachtoffers eisen.

Volgens HRW wordt er ook nog steeds op grote schaal gemarteld in de overbevolkte gevangenissen. Zowel gedetineerden in handen van de Irakezen als gevangenen in de handen van de Amerikanen zitten soms jaren in de cel zonder beschuldiging of proces.

Ook het geweld tegen vrouwen blijft een groot probleem. De daders blijven meestal onbestraft. "Rebellenbewegingen viseren specifiek vrouwelijke politici, ambtenaren, journalisten en mensenrechtenactivisten", luidt het. Ook misdaden om de familie-eer komen nog regelmatig voor.

Homoseksuelen en biseksuelen zijn eveneens vaak het slachtoffer van geweld.

(TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud