Slovenië blokkeert EU-toetredingsonderhandelingen Kroatië

Wegens een aanslepend grensgeschil heeft Slovenië vrijdag een verdere toenadering van Kroatië tot de Europese Unie geblokkeerd. Eurocommissaris voor Uitbreiding Olli Rehn gelooft echter nog altijd dat de toetredingsonderhandelingen met Kroatië tegen eind volgend jaar afgerond kunnen worden.

Slovenië stelde vrijdag op een bijeenkomst in Brussel zijn veto tegen de opening van negen nieuwe hoofdstukken in de onderhandelingen tussen de EU en Kroatië. Slovenië vreest dat Kroatië de gesprekken zal aanwenden om een aanslepend grensconflict in zijn voordeel te beslechten. Slovenië en Kroatië scheurden zich in 1991 af van Joegoslavië, maar de buurlanden zijn het nooit eens geraakt over de precieze afbakening van de lands- en zeegrenzen.

Eurocommissaris voor Uitbreiding Olli Rehn gelooft dat de timing van de Kroatische toetreding niet in gevaar hoeft te komen. Volgens de wegenkaart van Rehn kunnen de technische onderhandelingen met Kroatië tegen eind volgend jaar afgerond worden, op voorwaarde dat Zagreb voldoende vooruitgang boekt in de strijd tegen georganiseerde misdaad en corruptie. "Het is nog steeds mogelijk", bevestigde de eurocommissaris.

(TIP)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud