Snelheidsmeter Concorde levert 26.000 euro op

In de Zuid-Franse stad Toulouse hebben luchtvaartnostalgici tienduizenden euro's uitgegeven bij een veiling van onderdelen van de Concorde. De snelheidsmeter van het supersonische vliegtuig, de zogeheten machmeter, leverde 26.000 euro op. De vierdaagse veiling loopt nog tot en met maandag.

De interesse voor de onderdelen van de Concorde was groot. Niet alleen liefhebbers en verzamelaars zakten naar Toulouse af, maar ook voormalige piloten van de supersonische jet.

Een beetje van alles ging onder de hamer: van koptelefoons en boordmicrofoons over veiligheidsgordels tot wc-brillen. Zo hadden liefhebbers de kans ook voor kleine sommen met een souvenir naar huis te gaan. Iets duurder was een anderhalve ton wegend landingsgestel, wielen inbegrepen. Dat vond voor 26.000 euro een eigenaar.

Met de opbrengst van de veiling moet tegen 2010 in Toulouse een wetenschapspark over lucht- en ruimtevaart verrijzen.

De vluchten van de Concorde waren nooit rendabel. British Airways en Air France zetten vier jaar geleden dan ook een punt achter de vluchten. Maar eigenlijk was na het ongeval met een Concorde eind juli 2000 in Parijs, waarbij 109 mensen om het leven kwamen, het lot van het supersonische vliegtuig al bezegeld. (VHL)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud