Advertentie

Sociaaldemocraten werken aan nieuwe regering in IJsland

De IJslandse sociaaldemocraten werken, na het aftreden van de grote coalitie, aan een nieuwe centrumlinkse regering. De IJslandse president Olafur Grimsson gaf dinsdag groen licht voor onderhandelingen tussen IJslands tweede grootste partij en de Links-Groenen, die nu nog in de oppositie zitten.

Maandag trad de conservatieve eerste minister Geir Haarde terug nadat de sociaaldemocraten hun vertrouwen hadden ingetrokken. Het land, dat 320.000 inwoners telt, staat op de rand van het bankroet nadat de drie grootste banken vorig jaar failliet gingen. Het failliet van het land kon nog net vermeden worden door miljardenkredieten van het Internationaal Monetair Fonds en andere landen/instellingen.

Niemand twijfelt eraan dat Johanna Sigurdardottir (sociaaldemocraten) nu premier wordt. De 66-jarige was tot vorige week minister van Sociale Zaken. Tijdens de recente crisis groeide haar populariteit, terwijl die van al haar collega-ministers in elkaar zakte. De voormalige stewardess heeft drie volwassen kinderen, maar woont nu samen met een vrouw. Eens haar regering gevormd is, zal zij de eerste homoseksuele regeringsleider zijn. (TIP)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud