Soedanese regering kondigt staakt-het-vuren af voor Darfoer

De Soedanese regering heeft zaterdag een unilateraal staakt-het-vuren afgekondigd voor Darfoer. Dat kondigde de adjunct van president Omar el-Bechir, Nafie Ali Nafie, aan bij de start van de vredesconferentie over Darfoer in Libië.

"Wij engageren ons om het unilaterale staakt-het-vuren te respecteren", aldus Nafie Ali Nafie, de delegatieleder van de Soedanese regering. Hij riep de internationale gemeenschap ook op om sancties te nemen tegen zij die het staakt-het-vuren niet respecteren.

De vredesconferentie rond Darfoer wordt echter niet bijgewoond door de voornaamste rebellengroeperingen. Die rebellengroepen zijn in Darfoer sinds februari 2003 in strijd met het Soedanese regeringsleger. Bij het conflict zijn naar schatting al 200.000 doden gevallen. Miljoenen anderen sloegen op de vlucht.

De Libische leider Mouammar Kadhafi noemde de conferentie al een mislukking. Zonder medewerking van de rebellengroepen is vrede in Darfoer volgens hem onmogelijk.

De afwezige rebellengroepen lieten later weten dat ze bereid zijn de besprekingen te hervatten met de bemiddelaars van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie om een oplossing te zoeken voor de regio in het westen van Soedan. (FUL)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud