Sojoez-capsule veilig geland in Kazachstan

In de steppen van Kazachstan is een Russische Sojoez-capsule vrijdagochtend vroeg veilig geland met de vorige hoofdbemanning van het Internationaal Ruimtestation ISS en een ruimtetoerist. Dat maakte woordvoerder Valeri Lyndin van de Russische vluchtleiding bekend.

De om 02.16 uur Belgische tijd van het ISS losgemaakte Sojoez TMA-12 smakte zoals gepland om 05.34 uur Belgische tijd tegen de grond. De drie inzittenden hebben laten weten dat zij zich goed voelden, aldus Lyndin.

Aan boord waren de zeventiende hoofdbemanning van het ISS, de Russen Sergej Volkov en Oleg Kononenko, plus de Amerikaanse ruimtetoerist Richard Garriott. Rond 06.00 uur Belgische tijd waren ook zij al uit de zwartgeblakerde capsule gehaald.

De twee Russen hebben er een verblijf van 198 dagen en 16 uur in de ruimte op zitten; de Amerikaan twee weken. Volkov en Garriott zijn beiden de eerste zoon van respectievelijk een kosmonaut en astronaut die ook vlogen en die per toeval elkaar tijdens de missie troffen, plus nog samen terugkeerden ook.

Garriott, die fortuin maakte met computergames, reisde naar het ISS met de Sojoez TMA-13, in het gezelschap van de Amerikaan Mike Fincke en de Rus Joeri Lontsjakov. Die zijn in het ISS achtergebleven, samen met de Amerikaan Greg Chamitoff. (SIJ)

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud