Sojoez vliegt blokje om

Een aan het Internationaal Ruimtestation ISS hangende Sojoezcapsule heeft maandag een korte vlucht naar een andere koppelingspoort gemaakt, zo heeft het Russische staatspersbureau Ria Novosti dinsdag gemeld. Door een technisch probleem liep het manoeuvre vertraging op.

Om 21.13 uur Belgische tijd maakte de Sojoez TMA-19 zich los van de Russische besturingsmodule Zvezda, om zich weer 25 minuten later vast te klinken aan de in mei door het ruimteveer Atlantis vastgehechte Russische koppelings- en researchmodule Rassvet. Die kreeg aldus voor het eerst bezoek.

Het ommetje was nodig om plaats te maken voor de Russische cargo M-06M die op 2 juli moet aankoppelen.

Het korte reisje begon met 75 minuten vertraging omwille van een oriëntatieprobleem met een sectie van de zonnepanelen van het ISS.

Veiligheidshalve hadden drie van de zes bewoners van het ISS plaatsgenomen in de Sojoez, bestuurd door kosmonaut Fjodor Joertsjichin. De mede-inzittenden waren Douglas Wheelock en Shannon Walker uit de VS. Die drie zijn op 15 juni naar de spacemeccano vertrokken en keren in november met de Sojoez TMA-19 terug. De capsule blijft ondertussen aan de Rassvet hangen. (VIM)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud