Solar Impulse rondt brandstofloze vlucht af in Zwitserland

Het experimentele vliegtuig Solar Impulse heeft dinsdagavond zijn intercontinentale trip afgerond. Het toestel aangedreven door zonnepanelen landde rond 20.30 uur in het Zwitserse Payerne, waar de trip eind mei gestart was. Een menigte supporters verwelkomde enthousiast het toestel.

Bertrand Piccard en André Borschberg, de piloten en initiatiefnemers van het project, hebben sinds 24 mei 2012 bijna 6.000 kilometer in acht etappes van gemiddeld 800 kilometer afgelegd, waarbij ze in vier landen op twee continenten landden. Via Madrid ging het naar Marokko, met landingen in Rabat en Ouarzazate. Bij aankomst in Zwitserland werden ze verwelkomd met alpenhoorns en de typische koebellen.

Het toestel was 's ochtends vertrokken in het Franse Toulouse. Het bereikte Payerne, in het Westen van Zwitserland, na een vlucht over onder meer het Centraal Massief en de Jura.

De Solar Impulse verbruikt geen druppel brandstof en wordt aangedreven door vier elektrische propellermotoren die door ruim 11.600 zonnecellen gevoed worden. Het vliegtuig heeft de omvang van een Airbus A340 van meer dan 63 meter, maar weegt slechts 1,6 ton. Het vliegt gemiddeld 70 km/u en legt de laatste etappe op een gemiddelde hoogte van 3.600 meter af. (THD)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud