Advertentie

Spaanse oppositie eist vertrek van premier Rajoy

De oppositie in Spanje is ervan overtuigd dat premier Mariano Rajoy liegt wanneer hij de corruptiebeschuldigingen tegen hem en zijn partij ontkent. De belangrijkste oppositiepartijen eisen dan ook dat Rajoy opstapt als eerste minister.

Rajoy had vandaag tijdens een hoorzitting in het parlement ontkend dat er sprake was van illegale partijfinanciering bij de Partido Popular (PP). "Er kunnen geen illegale praktijken toegeschreven worden aan mij, noch aan mijn partij", klonk het. Rajoy had het over "leugens, manipulaties en kwaadwillige insinuaties die verschillende politieke leiders hebben aangemoedigd".

De leider van de sociaaldemocratische PSOE, de belangrijkste oppositiepartij in Spanje, nam geen genoegen met die uitleg. Alfredo Perez Rubalcaba zei dat uit het gerechtelijk onderzoek blijkt dat er wel degelijk sprake is van illegale partijfinanciering bij de PP. Samen met het linkse Izquierda Unida riep hij de premier op om op te stappen.

Rajoy had maandenlang geweigerd om in het parlement uitleg te geven over de affaire. Pas nadat de PSOE ermee dreigde een motie van wantrouwen in te dienen, ging hij overstag. Rajoy verklaarde daarover dat hij "kinderachtige en steriele debatten" wilden vermijden, die het imago van Spanje schaden. Maar volgens Rubalcaba is vooral Rajoy zijn verzet om zich voor het parlement te verantwoorden schadelijk voor het Spaanse imago.

Door het schandaal is het vertrouwen van de Spanjaarden in de PP fel afgenomen. Volgens een peiling van El Pais gelooft 70 procent van de bevolking Rajoy niet. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud