Advertentie
Advertentie

Spaanse premier Rajoy ontkent beschuldigingen corruptie in parlement

De Spaanse eerste minister Mariano Rajoy heeft vandaag ontkend dat hij en andere leiders van zijn Partido Popular (PP) niet aangegeven sommen geld hebben gekregen. In het parlement gaf hij vandaag uitleg over de corruptiebeschuldigingen. Hij zei dat de voormalige penningmeester van de partij, Luis Barcenas, liegt over het bestaan van een zwarte kassa.

"Ik maakte een fout door iemand te vertrouwen die dat niet verdiende", aldus Rajoy over Barcenas. De premier weigerde lange tijd het parlement in te lichten over het corruptieschandaal, dat in januari uitbarstte. Hij gaf uiteindelijk toe aan de druk van de belangrijkste oppositiepartij, de socialisten, die dreigden met een motie van wantrouwen.

Hij had het over "leugens, manipulaties en kwaadwillige insinuaties die verschillende politieke leiders hebben aangemoedigd". Hij stelde dat de blijvende focus op het schandaal het imago van Spanje schade berokkent, terwijl volgens hem het land net begint te herstellen van een jarenlange crisis.

Barcenas gaf documenten aan een onderzoeksrechter, waaruit moet blijken dat tussen 1991 en 2009 ongeveer 8 miljoen euro van de privésector naar de PP en partijleiders stroomde. Het zou onder meer gaan om Rajoy, voor hij premier werd in 2011, en de secretaris-generaal van de PP, Dolores de Cospedal. Barcenas zou zelf ook miljoenen euro's verzameld hebben op Zwitserse bankrekeningen.

De Spaanse krant El Mundo publiceerde tekstberichten tussen Rajoy en Barcenas, waaruit bleek dat de premier hem "sterkte" toewenste. Rajoy vertelde het parlement dat hij Barcenas enkel steunde toen hij nog geen weet had van de Zwitserse bankrekeningen. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud