Spanje gaat slachtoffers van Franco erkennen

De Spaanse regering heeft vrijdag vier decreten goedgekeurd waardoor slachtoffers van de burgeroorlog van 1936-1939 en het daaropvolgende regime van generaal Francisco Franco erkenning krijgen.

De socialistische regering-Zapatero wil overlevenden en nazaten van slachtoffers de mogelijkheid geven een aanvraag in te dienen om officieel erkend te worden als slachtoffer van het regime. Het gaat niet om een financiële, maar om een morele schadevergoeding.

Sommige betrokkenen die nog nooit enige financiële schadevergoeding kregen, kunnen bovendien aanspraak maken op een som van 135.000 euro.

Voorts krijgen slachtoffers van het Franco-regime de kans om persoonlijke documenten op te halen uit de oorlogsarchieven. Buitenlanders die tijdens de burgeroorlog aan de kant van het republikeins leger tegen de Franco-troepen vochten, kunnen tot slot aanspraak maken op de Spaanse nationaliteit. Van de tienduizenden "Brigadistas" zijn er nog een duizendtal in leven.

De burgeroorlog in Spanje begon na een opstand, geleid door Franco, tegen de republikeinse regering. Franco won de oorlog en installeerde een dictatuur die bleef bestaan tot aan zijn dood in 1975. Het regime bracht eerbetoon aan de slachtoffers die de burgeroorlog maakte in het kamp van Franco, maar de slachtoffers in het republikeinse kamp werden vergeten. (SIJ)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud