Spannendste verkiezingen in geschiedenis van Maleisië

De stemlokalen zijn vanavond (lokale tijd) gesloten na de spannendste parlementsverkiezingen uit de geschiedenis van Maleisië. De sinds de onafhankelijkheid van Groot-Brittannië in 1957 regerende coalitie kan voor het eerst niet zeker zijn van de overwinning. Volgens de laatste peilingen heeft de oppositie immers een nipte voorsprong. Volgens de kiescommissie gaven in de eerste vier uur al 60 procent van de ruim 13 miljoen kiesgerechtigden hun stem af.

De coalitie heeft het overwegend islamitische land in Zuidoost-Azië autocratisch geregeerd. De media werden door de staat of een van de regeringspartijen gecontroleerd. Over de verkiezingsstrijd van de oppositie werd in die media weinig verslag uitgebracht. Oppositieleider Anwar Ibrahim mobiliseerde zijn aanhangers vooral via internetcampagnes. Hij lag bij de jongere stedelijke bevolking in de peilingen voorop. De kieskringen zijn echter zo ingedeeld, dat de plattelandsbevolking, waarbij de regering goed scoort, in het parlement oververtegenwoordigd is.

De regering beloofde continuïteit en verdere economische groei. De oppositie beloofde een frisse wind en de strijd tegen corruptie en tegen de begunstiging van familie en vrienden. (Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud