Advertentie

Spanningen tussen VS en Rusland nemen toe na publicatie zwarte lijst

De Verenigde Staten hebben vrijdag een zwarte lijst gepubliceerd, waar 18 namen opstaan -veelal van Russische staatsambtenaren- die het land niet meer in mogen omdat ze zich schuldig zouden gemaakt hebben aan mensenrechtenschendingen. De publicatie van de lijst is zeer tegen de zin van Rusland, en doet de spanningen tussen beide landen weer oplopen.

Het gaat om de zogenaamde "Magnitski-lijst", naar de gelijknamige Russische advocaat die in 2009 in een cel in Moskou in verdachte omstandigheden overleed. Zijn dood was het begin van gespannen diplomatieke relaties tussen beide landen. Zo zorgde de Amerikaanse Magnitski-wet eind vorig jaar ervoor dat Rusland niet langer adopties van Russische kinderen in de VS toestond. De publicatie van de zwarte lijst vrijdag zal waarschijnlijk weer een tegenreactie uitlokken in Moskou.

Op de lijst staan zestien Russen -procureurs, politie-officieren en fiscale inspecteurs- en twee Tsjetsjenen. Zij mogen de VS niet meer in, hun Amerikaanse bezittingen worden bevroren en elke Amerikaan die handel voert met deze mensen stelt zich bloot aan mogelijke strafrechtelijke sancties. Namen van de entourage van president Poetin staan niet op de lijst.

In Moskou is men razend. Een bron bij Buitenlandse Zaken waarschuwt dat er zeker vergelding zal komen vanwege het Kremlin. Ook Rusland zou immers een zwarte lijst klaar houden van Amerikanen die het land niet meer in mogen. Die lijst zou volgens een diplomaat zaterdag worden gepubliceerd.

Sergej Magnitski was een advocaat die beroemd was geworden voor zijn strijd tegen de corruptie in Rusland. Hij stierf in de cel, mogelijk na te zijn mishandeld. De Magnitski-wet in de VS viseert iedereen die zich schuldig maakt aan zware mensenrechtenschendingen in Rusland.

(Belga)

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud