Stakingsgolf in Griekenland

Uit protest tegen een nieuw besparingsplan van 13,5 miljard euro is een stakingsgolf begonnen in Griekenland. Het parlement bespreekt normalerwijs woensdag de nieuwe besparingen. Dan is er ook een nieuwe manifestatie gepland op het Syntagmaplein.

Radio noch televisie zenden vandaag uit nu de journalisten het werk neergelegd hebben. In Athene kwamen duizenden mensen 's ochtends te laat toe op het werk omdat metro noch tram uitreden. Bovendien hebben ook de taxichauffeurs het werk 24 uur neergelegd.

Ook in andere sectoren is er geen activiteit. De ziekenhuizen behandelen enkel noodgevallen en de vuilnismannen hebben de huisvuilophaling stilgelegd.

Morgen en woensdag wordt een vervolg gebreid aan het protest. De bankbedienden, het maritieme personeel en de buschauffeurs vervoegen de actie van de ambtenaren en leraars.

En morgenvoormiddag stuurt een actie van de luchtverkeersleiders het luchtvaartverkeer ongetwijfeld grondig in de war met vertragingen en annuleringen.

Het protest bereikt woensdagavond het hoogtepunt. Dan is een manifestatie voor het parlementsgebouw gepland op het Syntagmaplein. Het parlement zal dan in de late namiddag stemmen over het nieuwe besparingspakket. Zonder besparingen blijft nieuwe internationale financiële steun voor het geplaagde land uit.

De conservatieve premier Antonis Samaras waarschuwde al dat indien het plan niet gestemd wordt, de chaos volgt. Bij de sociaaldemocratische regeringspartner Pasok zijn al dissidente tegenstemmers aangekondigd. De derde, kleine, regeringspartij, Democratisch Links, zal zich onthouden.

De Griekse media speculeren dat slechts 155 tot 156 van de 300 volksvertegenwoordigers voor de besparingen zullen stemmen. (MVL)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud